Bauffe Victor – Boer met punter in landschap

Victor Bauffe groeide op in België maar ging studeren aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Zijn belangrijkste leermeester en vriend was Jan Hendrik Weissenbruch, van wie hij de kunst van het aquarelleren leerde. Samen trokken ze vaak de polder in om er de mooiste plekjes uit de omgeving vast te leggen. Met name schilderde Bauffe vaak in de omgeving van Renkum, Voorschoten,Noorden en vooral Kortenhoef, waar rond 1900 meer Hollandse kunstschilders vertoefden. Het Kortenhoefse logement ‘Het Rechthuis’, tegenover de kerk, was er een drukbezochte ontmoetingsplaats voor kunstenaars, waar Bauffe vaak kwam en het interieur heeft geschilderd. De schrijver Nescio beschreef in 1911 de gelagkamer.

Bauffe was een telg van de Haagse School en schilderde vooral landschappen in een stijl die sterke verwantschap vertoonde met die van Weissenbruch. Sommige van hun werken zijn dan ook slechts door de signatuur te onderscheiden. Typerend was zijn nadruk op het perspectief en het gebruik van frisse kleuren. In vele schakeringen grijs en blauw geven zijn werken vooral de stemming van het moment weer. Veel van zijn schilderijen hebben een enigszins beklemmende sfeer, van dreigend naderbij komende regenwolken en storm. Vooral in luchtpartijen toonde hij zich sterk.

In 1900 maakte Bauffe een reis naar Barbizon. Hij stond bekend als levensgenieter en was een fervent jager en amateurkok. Hij overleed in 1921, 75 jaar oud. Zijn werk is in het bezit van het Haags Gemeentemuseum, het Zeeuws Museum, het Frans Halsmuseum, het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch maar bijvoorbeeld ook in het Montreal Museum in Canada.

Prijs € 1750,-

Ga terug naar: Overzicht schilders A-F